Repülőrajttal őrzi helyét az élen a Toyota a magyarországi újautópiacon – Toyota Kovács

A tavaly újra a világ és egyben Magyarország legnépszerűbb autómárkájának bizonyuló Toyota az idei évet is repülőrajttal indította: a környezetbarát részben vagy teljesen elektromos (öntöltő hibrid elektromos, plug-in hibrid elektromos, akkumulátoros elektromos és hidrogén üzemanyagcellás elektromos) meghajtású modellek széles skáláját kínáló japán autómárka januárban 1628 új autó értékesítésével, elképesztő 16,7%-os piaci részesedéssel végzett elsőként a márkák rangsorában a kivonásokat is magában foglaló teljes magyarországi személyautó és kishaszongépjármű piacon.

A mára nem kevesebb, mint 10 öntöltő hibrid elektromos, 1 plug-in hibrid elektromos, 3 akkumulátoros elektromos és 1 hidrogén üzemanyagcellás autót kínáló Toyota, amelynek tavaly magyarországi eladásaiból közel 60%-ot tettek ki a környezetbarát részben vagy teljesen elektromos autók, januárban is megőrizte tavalyi piacvezető pozícióját Magyarországon. A Toyota által múlt hónapban a teljes személyautó- és kishaszongépjármű piacon elért 16,7%-os piaci részesedés azt jelenti, hogy januárban gyakorlatilag minden hatodik hazánkban gazdára találó új autó Toyota volt. A legkelendőbb Toyota modellnek januárban a tavaly bemutatott slágermodell Yaris Cross volt, 331 darabos értékesítéssel (az összes januári Toyota eladás 20,3%-a), amit a 2021-ben ’Év Autója’ címmel díjazott Yaris követett 247 darabbal, majd a C-HR (220 darab) és a Corolla (205 darab) következett a népszerűségi rangsorban, de látványos darabszámot produkált a RAV4 (138 darab), a Hilux (132 darab) és a vadonatúj Corolla Cross (114 darab) is.

Ha a személyautók piacát külön vizsgáljuk, a Toyota sikere még látványosabb: a januárban Magyarországon regisztrált 1447 Toyota személyautó valóban elképesztő 17,4%-os piaci részesedést jelent. Jól teljesített januárban a japán autógyártó prémium márkája, a hat öntöltő hibrid elektromos modellt, két plug-in hibrid elektromos modellt és két akkumulátoros elektromos modellt kínáló, tavaly Magyarországon 91%-ban részben vagy teljesen elektromos autókat értékesítő Lexus is, amely a teljes személyautó piacon 0,6%-os piaci részesedést elérve megőrizte ötödik helyét a múlt hónapban prémium márkák sorában. A legnépszerűbb Lexusnak januárban a tavaly debütált vadonatúj NX volt, amely a márka eladásainak 59%-át jegyezte a hónapban.

Fontos Toyota és Lexus modellek érkeznek 2023-ban A japán autógyártó 2023-ban is izgalmas modellekkel kényezteti az autókedvelőket. Az első negyedév nagy Toyota újdonságai a világ legfejlettebb, ötödik generációs öntöltő hibrid elektromos meghajtását megkapó modellfrissített Corolla család (a négyajtós Sedan, az ötajtós Hatchback és a kombi Touring Sports), illetve a Yaris Cross és RAV4 modellek GR Sport kivitele lesznek. Tavasszal érkezik a Corolla Cross a vadonatúj ötödik generációs 1.8 literes öntöltő hibrid elektromos motorral szerelt változata, a Hilux GR Sport kivitele, de a showt kétségkívül a vadonatúj, a világ legfejlettebb, harmadik generációs plug-in hibrid elektromos meghajtásával érkező vadonatúj Prius viszi majd el. Az év második felének kétségkívül legnagyobb várakozások övezte újdonsága pedig az öntöltő hibrid elektromos meghajtás mellett immáron plug-in hibrid elektromos kivitelben is elérhető vadonatúj C-HR lesz.  Természetesen a Lexus sem ül majd a babárjain: már januárban megérkezett a márka zászlóshajója, az LS felsőkategóriás luxus limuzin modellfrissített változata, februárban pedig megérkeznek a vadonatúj, hagyományos öntöltő hibrid elektromos hibrid meghajtás mellett immáron egy turbófeltöltéses öntöltő hibrid elektromos rendszerrel és plug-in hibrid elektromos kivitelben is rendelhető RX első példányai a márkakereskedésekbe. Áprilisban érkezik a nagyméretű akkumulátoros elektromos SUV vadonatúj RZ, júniusban pedig a modellfrissített akkumulátoros elektromos kompakt SUV UX várható. A márka emellett még a nyárra ígér egy egyelőre nem publikus modellfrissítést, szeptemberben pedig egy még ugyancsak nem ismert vadonatúj Lexus modell bemutatkozása várható.