A hibrid működése – Toyota Kovács

Mi az a hibrid?

Üzemanyagot takarít meg, kíméli a környezetet, képes energiát visszatermelni – márpedig ha egy technológia ennyi előnyt kínál, akkor érhető, ha sokan félnek attól, hogy nagyon komplikált rendszerről van szó, amivel még gondok lehetnek. Csakhogy ez egyáltalán nincs így, hiszen hibridjeinket kifejezetten arra terveztük, hogy könnyebbé varázsolják az életet…

Dupla erő, dupla élvezet

Hibrid modelljeinkben két motor található: egy elektromos és egy benzines. Ez a két motor folyamatosan együttműködik annak érdekében, hogy extra teljesítményt és egyenletes nyomatékot biztosítson – amikor és amennyi éppen kell. Ha pedig igazán komoly teljesítményre lenne szükség, elég megnyomni a Power gombot, és máris élvezhetjük a száguldást!

Intelligens erő minden útra

Hegymenet: A maximális teljesítmény elérése érdekében mindkét motor energiát szolgáltat 
Lassítás és fékezés: A rendszer a mozgási energiát hasznosítva tölti az akkumulátort 
Előzés: A maximális teljesítmény elérése érdekében mindkét motor energiát szolgáltat 
Álló helyzetben: Mindkét motor kikapcsol, hogy energiát takarítson meg.

Figyelemre méltóan takarékos

Nem titok, hogy a városi közlekedés nagymértékben megemeli az autók üzemanyag-fogyasztását. A hibridek azonban nem úgy viselkednek, mint a többi autó. Először is energiát termelnek vissza, és két motorjuk van – egy elektromos és egy benzines –, ami tökéletes párosítás, hiszen így 3,3 literes fogyasztással is beérik 100 kilométeren. Sőt, még ez a már önmagában is kiváló adat is tovább javítható, ha „eco”-módban közlekedünk.
Ha pedig azt szeretnénk, hogy az autónk egyáltalán ne fogyasszon üzemanyagot, akkor kiválaszthatjuk az EV-módot (tisztán elektromos hajtás), s ilyenkor – ha finoman bánunk a gázpedállal –, be sem kapcsol a benzinmotor, és egyetlen cseppnyi üzemanyag elfogyasztása nélkül autózhatunk 50 km/órás sebességig.

A csend nyugalma

Ha EV-módba kapcsolja valamelyik hibrid autónkat, egészen különleges dolgot tapasztalhat: semmit! A motor hihetetlen csendje menet közben olyan élmény, amit csak akkor tudunk elképzelni, ha már egyszer kipróbáltuk. EV-üzemmódban nulla a károsanyag-kibocsátás, és hihetetlenül halk az utazás; ilyenkor elképesztő nyugalom vesz körül minket az autóban.

Fedezzen fel további, károsanyag-kibocsátás nélküli megoldásokat!

A Plug-in Hybrideket úgy kell elképzelnünk, mint egy elektromos autó és egy hibrid keverékét. Ismerje az autót, amely a hibrid modelljeink minden előnyével rendelkezik, ugyanakkor jóval hosszabb utakat képes megtenni tisztán elektromos üzemmódban, zéró emisszióval!
A Plug-in Hybrid lényegében egy elektromos autó és egy hibrid keveréke. Akárcsak egy elektromos autót, úgy ezt is fel tudjuk tölteni az otthoni elektromos hálózatról, ugyanakkor nagyon hatékonyan üzemel a benzinmotorral is, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy hosszabb utazások során sem kell aggódnunk, hogy esetleg lemerül az akkumulátor.

Hibrid-fejlesztés

Folyamatosan bővülő hibrid-családunk története 1997-ben kezdődött, és Plug-in Hybrid technológiánk fejlesztésébe minden azóta szerzett tapasztalatunkat beépítettük. 
A második akkumulátor kapacitásának bővítésével (ez tárolja az energiát a hibrid rendszer számára) 25 kilométerre növeltük a tisztán elektromos üzemmódban megtehető hatótávolságot. 
Az EV-mód megnövelt hatótávolságának köszönhetően nemcsak gazdaságosabb az utazás (mivel kevesebbet kell költenünk üzemanyagra, vagy akár magára a töltésre is), hanem kevésbé is szennyezzük a környezetet, hiszen a tölthető hibridek kevesebb CO2-t bocsátanak ki, és kevesebb benzint is fogyasztanak. 
További megtakarítás érhető el velük ott, ahol az éjszakai áram olcsóbb, vagy ha a töltésre napenergiát használunk.

Hogyan működik?