Az új Hilux Hybrid 48V változat még magasabb szintre emeli a legyőzhetetlen ikont – Toyota Kovács

Az évente megrendezésre kerülő Kenshiki fórum idén a Toyota rendkívül népszerű Hilux modelljéhez is újdonságokat jelentett be, melyek mind a biztonság, mind a vezetési élmény területén szintet emelnek a korábbi modellekhez képest. A népszerű Hilux modelljükhöz egy új, fejlett 48V-os hibrid rendszerrel ellátott verzió érkezik, mely nemcsak hatékonyabb teljesítményt, de városi és terepes környezetben egyenletesebb működést is ígér a modern technológia segítségével. Az új hibrid változat bevezetése nem vezet kompromisszumokhoz a Hilux eredeti terhelhetőségében és terepképességeiben. A kivételes vontatási kapacitás, a hasznos terhelhetőség és a kimagasló terepjáró képességek továbbra is kiemelkedő maradnak. A Toyota tovább fokozza a Hilux biztonsági szintjét a legújabb Toyota Safety Sense funkciók bevezetésével, amelyek további védelmet nyújtanak az utasoknak és más közlekedőknek.

Az új Hilux Hybrid 48V csatlakozik a Toyota Professional kibővített kínálatához, és várhatóan 2024 közepén jelenik meg Európában. A frissített modell új lehetőségeket kínál az üzleti vezetők és kalandvágyó sofőrök számára, akik egy modern, kifinomultabb Hilux élményre vágynak.

A Toyota új Hilux Hybrid 48V modellje első alkalommal teszi elérhetővé a legendás pick-up modellcsalád számára az elektrifikált hajtást, amely nagyobb hatékonyságot, jobb vezetési élményt és fokozott kényelmet biztosít városi és terepes környezetben egyaránt. A legyőzhetetlen Hilux 1968-as japán bevezetése óta híres a minőségéről, tartósságáról és megbízhatóságáról (QDR), valamint a Toyota egyik legismertebb munkagépévé és ikonikus, kettős felhasználású járművé vált, amely a városban és a világ legnehezebb terepein is megállja a helyét. A 48V-os hibrid rendszerrel való kiegészítéssel a Toyota megerősíti a karbonsemlegességhez vezető, több technológiát magában foglaló megközelítését. A Toyota hisz abban, hogy minden vásárlónak szüksége van többféle megfizethető és praktikus lehetőségre, beleértve a haszongépjárműveket és a terepjárókat is. Az ismerős, ikonikus Hilux külsővel rendelkező, kizárólag duplafülkés kivitelben kapható Hilux Hybrid 48V erőteljes benyomást kelt merész, háromdimenziós hűtőrácsával és első lökhárítójával, amely hangsúlyozza a pick-up erős, robusztus megjelenését. Az új Hilux Hybrid 48V utasterében a kényelmes, tágas belső térben széleskörű funkciók állnak rendelkezésre, beleértve a modern infotainment rendszert és a legújabb Toyota Safety Sense technológiát.

Új 48V technológia

Az erőteljes, 2,8 literes Hilux dízelmotort egy olyan 48V hibrid rendszerrel erősítették meg, amelyet kifejezetten a Toyota kettős felhasználású pick-upjának egyedi igényeihez terveztek. A motor egy kompakt motorgenerátort hajt szíjrendszer segítségével, amely viszont feltölti az új 48V-os lítium akkumulátort, amely elég kicsi ahhoz, hogy a hátsó ülések alá építsék be, így minimálisra csökkentve az utastérre gyakorolt hatást – ráadásul mindössze 7,6 kilogrammot nyom. Ez a 48 V-os akkumulátor egy új DC/DC átalakítón keresztül a jármű 12 V-os rendszerét is ellátja. A Toyota öntöltő hibrid elektromos rendszereihez hasonlóan az új akkumulátor lassítás közben töltődik, hatékonyan visszatáplálva az egyébként elvesző fékenergiát, miközben a fékteljesítményt is növeli. Feltöltés után az akkumulátor akár 16 lóerős (12 kW) teljesítményt és 65 Nm nyomatékot ad hozzá a motorgenerátoron keresztül a motor képességeihez a gyorsulás és a hatékonyság növelése érdekében. A strapabíró motorgenerátor kompakt, és úgy tervezték, hogy ellenálljon a haszongépjárművek által tapasztalt keményebb munkakörnyezetnek, míg a motort úgy alakították át, hogy alkalmazkodjon a hibrid rendszerhez. Az új kétkarú szíjfeszítő és a szíj erősebb anyaga hozzájárul a jobb vezethetőséghez és a csendesebb működéshez, miközben megőrzi a Hilux híres tartósságát. A motorgenerátorral kombinálva a nagy teljesítményű és bevált Euro 6d szabványnak megfelelő, DOHC, 16 szelepes, 2,8 literes dízelmotor dolgozik, amely 204 lóerőt (150 kW) termel 3400 fordulat/perc fordulatszámon és 500 Nm nyomatékot 1600 és 2800 fordulat/perc között. Az egység common rail üzemanyag-befecskendező rendszerrel, változó geometriájú turbófeltöltővel és vízhűtéses intercoolerrel van felszerelve. A kipufogógáz-kibocsátást szabályozó intézkedések közé tartozik a dízeloxidációs katalizátor, a dízel részecskeszűrő, a szelektív katalitikus redukció (SCR) és a karbamid kiegészítő befecskendezés.

A Hilux Hybrid 48V a meglévő Hilux, Land Cruiser és PROACE járműcsaládhoz hasonlóan kompatibilis a HVO100 gázolajjal, amely 100 százalékban megújuló forrásokból előállított, nem fosszilis üzemanyag.

Közvetlen, hatékony és csendesebb teljesítmény

Az új Hilux Hybrid 48V egyesíti a közvetlengyorsulást, a jobb fékteljesítményt és a fokozott üzemanyag-hatékonyságot a kifinomultabb vezethetőséggel, akár országúton, akár nehéz terepen.

Városi környezetben a hibrid 48V rendszer többletteljesítménye jobb gázreakciót és egyenletes gyorsulást biztosít, különösen álló helyzetből, míg a regeneratív fékezés hatékonyabb és természetesebb lassítási érzetet kelt. A továbbfejlesztett stop-start rendszer lehetővé teszi, hogy a motor hosszabb ideig kikapcsolva maradjon, ami a 48V-os hibrid rendszer előnyeivel együtt akár 5 százalékkal javítja az üzemanyag-hatékonyságot a hagyományos, nem elektrifikált hajtásláncú dízelhez képest. A hatékonysági előnyök mellett a továbbfejlesztett stop-start rendszer kényelmesebb vezetést biztosít a forgalomban, köszönhetően a gyorsabb gázreakciónak álló helyzetből és a motor csendesebb újraindításának, amelyet az tesz lehetővé, hogy a motorgenerátor folyamatosan a motorhoz kapcsolódik, és a hagyományos rendszerektől eltérően nem használja az indítómotort. Ez azt is lehetővé teszi, hogy a motor magasabb fordulatszámon induljon újra. A vezetési teljesítmény javulása nem korlátozódik a városi környezetre, és a Hilux Hybrid 48V, illusztris örökségéhez híven, természetesen terepen is kiválóan teljesít.

A motorgenerátor teljesítménye egyenletesebb gyorsulást tesz lehetővé a durva terepen való közlekedés során is, a regeneratív fékezés pedig a biztonságosabb lejtmenetet segíti, miközben a motor üresjárati fordulatszáma 720-ról 600-ra csökken, ami növeli a vezető képességét a jármű könnyebb irányítására. A Hiluxban először megjelenő, új Multi-terrain terepválasztó rendszer még jobb teljesítményt és irányíthatóságot biztosít azáltal, hogy a vezetőnek lehetősége van a jármű stabilitásszabályozásának beállításait az adott vezetési körülményekhez igazítani. Ez automatikus üzemmódra is beállítható, vagy a vezető választhat az öt előre programozott opció közül – Dirt, Sand, Mud, Deep Snow vagy Rock –, amelyek a vonóerő és a kerekek kipörgésének szabályozására vannak kalibrálva a haladás és a manőverezés javítása érdekében. Különös figyelmet fordítottak arra, hogy a Hilux Hybrid 48V félelmetes gázlóképességgel rendelkezzen. A Hilux Hybrid 48V a 48V-os akkumulátor és a DC-DC átalakító vízszigetelésének köszönhetően akár 700 mm mély vízen is képes áthaladni, míg a motorgenerátor csigáján és szíján új csúszásgátló és erősítő intézkedések biztosítják az optimális teljesítményt még nedves úton is.

Erős és stabil vezethetőség

Az új Hilux Hybrid 48V büszke 5325 milliméteres hosszára, 1900 milliméteres szélességére és 1815 milliméteres magasságára, miközben az 1525 mm hosszú rakodótérnek köszönhetően praktikumot és robusztus stílust egyaránt kínál. A hibrid hatékonyság és a vezetési teljesítmény javulása nem jelent kompromisszumot a vontatási kapacitás és a hasznos teherbírás terén, amelyek továbbra is kivételes értékeket mutatnak fel – 3500 kg, illetve 1000 kg. A Hilux Hybrid 48V, akárcsak testvérei, létraalvázas felépítésével kiemelkedő tartósságot és torziós merevséget biztosít. A strapabíró, tartós laprugós és kettős lengéscsillapítós hátsó felfüggesztési rendszer a robusztus négykerékhajtású munkagépektől elvárt terepjáró képességeket az SUV modellektől megszokott vezetési komforttal és kezelhetőséggel ötvözi. A Hilux Hybrid 48V mindentudását erősíti, hogy a duplafülkés járműveknél a kategóriában vezető, 310 milliméteres minimális hasmagassággal, valamint 29, illetve 26 fokos első és hátsó terepszöggel büszkélkedhet.

Korszerű biztonsági és multimédiás felszereltség

Az új Hilux Hybrid 48V a legújabb Toyota Safety Sense technológiával rendelkezik, amely világszínvonalú védelmet nyújt a járművezetőknek és a többi közlekedőnek a különféle potenciális veszélyekkel szemben. A továbbfejlesztett ütközést megelőző biztonsági rendszer (PCS) éjszaka ügyesebben érzékeli a gyalogosokat, nappal a kerékpárosokat, kanyarodáskor pedig a kereszteződésekben a szembejövő járműveket vagy gyalogosokat. Az ilyen veszélyek észlelésekor a rendszer hang- és fényjelzéseket ad ki, mielőtt szükség esetén fékezne. A frissített sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (LDA) most már a felfestett vonalak mellett az úttest szélét is érzékeli, míg az adaptív sebességtartó automatika (ACC) a közlekedési tábla felismerő rendszerrel (RSA) lehetővé teszi a vezető számára, hogy gyorsan beállítsa a sebességet az aktuális korlátozás alapján, és automatikusan lelassítja a járművet a kanyarok előtt is. Éjszakai vezetéskor az Adaptív távfény-vezérlés (AHB) kiküszöböli a fényszóróbeállítások váltogatását, hogy ne vakítsa el a többi járművezetőt. Érzékeli a közeledő járműveket, és pontosan beállítja a LED-fényeket, tompítja a lámpákat a többi közlekedő árnyékolása érdekében, és lehetővé teszi a vezető számára, hogy a maximális láthatóság érdekében megszakítás nélkül használhassa a távolsági fényt. Az utastérben a legújabb, 8” képernyővel kiegészített Toyota Smart Connect rendszer felhőalapú navigációt kínál a legfrissebb közlekedési információkkal és interaktív hangvezérléssel a telefonhívások, a multimédia, a légkondicionáló, az elektromos ablakok és a belső világítás vezérléséhez. A felhasználóknak lehetőségük van arra is, hogy a járművet kényelmesen zárják vagy nyissák, illetve a légkondicionálót okostelefonos alkalmazáson keresztül szabályozzák – a felszereltségtől függően. Az Apple CarPlay és az Android Auto csatlakozási lehetőség mostantól vezeték nélkül is elérhetők.

Díjnyertes örökség

A Toyota Hiluxot ma már hat különböző országban gyártják, és 1968 óta a világ több mint 180 országában és régiójában forgalmazzák – világszerte 21 millió darabot adtak el belőle. A több mint fél évszázados története során a Hilux újra és újra bizonyította legyőzhetetlenségét, hiszen meghódította az Északi-sark, az izlandi vulkánok és az Antarktisz szélsőségeit. A közelmúltban az autósport világában is letette a névjegyét: 2019-ben, 2022-ben és 2023-ban három győzelmet szerzett a kimerítő Dakar Rallyn, valamint kétszer megnyerte az FIA Tereprally Világbajnokságot. Emellett legutóbb 2022-ben elnyerte a középkategóriás pick-upok számára kiírt rangos Nemzetközi Pick-up Díjat (IPUA). Az IPUA zsűrije a Hiluxot dinamikus hajtásláncáért, finom kezelhetőségéért és legendás minőségéért, tartósságáért és megbízhatóságáért ismerte el, emellett egyre növekvő vonzerejét is díjazták a kettős felhasználás – szabadidős és városi közlekedés – szempontjából. 2024-ben a Hilux termékcsalád a Toyota Professional haszongépjárművek megújult és kibővített kínálatának részét képezi, a kibővített PROACE járműcsalád mellett – amely a teljesen új PROACE MAX-ból, valamint a frissített PROACE és PROACE CITY modellekből áll –, egy erőteljes haszongépjármű termékportfólió részeként. A kibővített Toyota Professional termékcsalád a haszongépjárművek iránti megújult elkötelezettséget képviseli, és a Toyota célja, hogy növelje az értékesítési volument ebben az ágazatban, amely 2022-ben 119.000 járművet tett ki, és az idén új értékesítési rekordok felállítására törekszik.

A Toyota ezt az átfogó járműkínálatával kívánja elérni, amelyhez erős hangsúlyt fektet az ügyfelek elégedettségére, és amely magában foglalja a versenyképes finanszírozást és biztosítást, a garanciát és az útmenti segítségnyújtást a nyugalom érdekében. Ráadásul cserejárművek is rendelkezésre állnak, hogy az ügyfelek mindig úton tudjanak lenni és ne legyenek akadályozva a munkájukban.Az új Hilux Hybrid 48V 2024 közepén érkezik meg a márkakereskedésekbe Európa-szerte.