Az ötödik generációs Toyota Prius világpremierje – Toyota Kovács

Innovációk hosszú sora ölt testet a valaha készült leghatékonyabb, ötödik generációs Priusban. Európában a plug-in hibrid technológiás modell lesz elérhető, kihangsúlyozva a Toyota vezető szerepét az elektrifikáció terén és megerősítve a márka sokszínű kínálatát. Lenyűgöző, új, különösen aerodinamikus formaterv és fokozott gyorsulás a magával ragadó vezethetőség érdekében. A Los Angeles-i Autószalonon és Japánban történő mai bemutatkozást december 5-én követi az európai premier

A Toyota a mai napon új fejezetet kezd meg a Prius történelmében: mérnöki innovációk sorával és különösen látványos formatervvel ünnepelheti világpremierjét az ötödik generációs modell.

A Prius legelső, 1997-es bemutatkozása óta hatalmas hatással volt a Toyotára és valódi autóipari ikonná válva az elektrifikáció úttörője és abszolút trendteremtő modell lett. Az új generáció, amely Európában kizárólag Plug-in Hybrid változatban lesz elérhető, újabb nagy lépést tesz előre ezen az úton.

A Toyota elkötelezett a karbonsemlegesség mellett, és az eredetileg a Prius által megteremtett hibrid technológia továbbra is jelentős mértékben hozzájárul a zéró emissziós átalakuláshoz. Az új Plug-in Prius a Toyota multitechnológiás hozzáállását erősíti, amely akkumulátoros elektromos (BEV) és üzemanyagcellás elektromos (FCEV) megoldásokat is tartalmaz, fokozott hatékonyságot és hozzáférhető karboncsökkentési megoldásokat kínálva.

Újtechnológiás úttörőként a Prius mindig is a többi modellsorozat jövőjét is inspirálta, az új generáció pedig ebben a szellemben folytatja az utat. Bemutatja a Toyota új generációs plug-in hibrid rendszerét, amely fokozott teljesítménnyel és megnövelt kapacitású akkumulátorral áll rajthoz.

A még erőteljesebb generátor/elektromotor és a kétliteres benzinmotor együttesen 223 lóerő (164 kW) teljesítményre képesek, erőteljes és gyors reakciójú gyorsítóképességet biztosítva. Eközben az új karosszéria még áramvonalasabb, ami kiváló üzemanyag-hatékonyságot, kezelhetőséget és stabilitást biztosít.

A Prius karakteres megjelenése új, még dinamikusabb szintre emelkedik a kupészerű sziluettnek köszönhetően, amely erőteljes emocionális érzelmeket vált ki. A Toyota New Global Architecture (TNGA) család második generációs GA-C platformja az elődnél könnyebb és merevebb alapokat biztosít az ötödik generációs modell számára.

Az akkumulátor és az üzemanyagtartály tovább optimalizált elhelyezése csökkenti az újdonság súlypontját, ami hozzájárul a magával ragadó vezethetőséghez és a kényelmes rugózáshoz.

A tágas utastér helyet ad a vezetési élményeknek és az izgalmaknak, kialakításában kihasználva a Prius új, „Sziget Architektúráját” a letisztult, tágas összhatás érdekében. Az üléshelyzet alacsonyabb, ami sportosabb érzetet teremt, miközben a kijelzők és a vezérlők elhelyezése az optimális használhatósághoz járul hozzá.

Menetteljesítmények

Az új generációs hibrid rendszer a plug-in hibrid Prius sokoldalú vezetési élményének evolúcióját jelképezi, még nagyobb teljesítményt és hatékonyságot felmutatva. A TNGA 2.0l benzinmotor teljesítménye 148 lóerő (111 kW), amelyhez egy új, 160 lóerős (120 kW) elektromotor csatlakozik, összesítve 223 lóerős (164 kW) rendszerteljesítményt rendelkezésre bocsájtva. A jelenlegi generációs plug-in hibrid verziójának 122 lóerős (90 kW) teljesítményéhez viszonyítva különösen nagyot ugró teljesítmény erőteljes és gyors reakciójú gyorsulást biztosít.

Annak érdekében, hogy a hétköznapok legtöbb útját EV üzemmódban tehesse meg, a modell tisztán elektromos hatótávja több mint 50 százalékkal nagyobb, mint a jelenlegi generáció esetében. Mindez az új, 13,6 kWh-s lítium-ion akkumulátornak köszönhető, amelynek fokozott energiasűrűsége, ezáltal kompaktabb mérete optimalizált elhelyezhetőséget biztosít a hátsó ülések alatt, csökkentve a modell súlypontját.

A hatékonyság maximalizálása érdekében opcionális napelemek is kérhetők a tetőre, amelyek tiszta energia generálásával töltik a hibrid rendszert.

Külső formaterv

A Prius második generációja óta jelenlévő, jellegzetes profil továbbfejlődött, elegáns, modern vonalakat felmutatva. A lágyabb, ívelt sziluett kialakulásában az 50 mm-rel csökkentett szabad magasság, a tető csúcspontjának hátratolása és a nagyobb méretű, akár 19 colos kerekek is közrejátszanak.

A szükségtelen formai megoldások és vonalak eltüntetésével letisztult, egyértelmű formaterv alakult ki, amelyet a levegő természetes áramlása inspirált. A karakteres megjelenést tovább fokozza az előző generációhoz képest 50 mm-rel hosszabb tengelytávolság. Ugyanakkor a modell teljes hosszúsága 46 mm-rel csökkent.

Az elődnél 22 mm-rel nagyobb szélességével az új Prius kiállása még dinamikusabb, elöl pedig a kalapácsfej motívum elegánsan összefonódik a fényszórókkal, karakteres, jól megkülönböztethető formákat létrehozva. A hátulnézetnél meghatározó a háromdimenziós, lineáris világítótest, amelynek előremutató kialakítása a merész Prius logót hangsúlyozza ki.

Belső formaterv

A fekete alapszínű belső tér három területre oszlik a Prius új, „Sziget Architektúrájának” megfelelően: a vezetői modulra, a lebegő hatású műszerpanelre és a környező kezelőszervekre. A belső tér a vezető és az utasok számára is különösen tágas; a stílusos, jó minőségű anyagokat harmonikus betétek színesítik, céltudatos, dinamikus összhatást alkotva.

A vezetői modul központi szereplője egy hétcolos, TFT LCD képernyő, amely közvetlenül a látótérben helyezkedik el, elősegítve, hogy a vezető tekintete az úton maradjon.

Az új kialakítású műszercsoport a kényelmes használhatóságot részesíti előnyben, egyértelmű kezelhetőségével a lehető legkisebb mértékben elvonva a vezető figyelmét. A diszkrét, alacsonyabban elhelyezett központi kijelző és a klímaberendezés különálló kezelőszervei is ezt erősítik, miközben a műszerfal megvilágítása össze van kapcsolva a Toyota Safety Sense biztonsági rendszereivel, hogy a színek változásával még hangsúlyosabb figyelmeztetéseket kaphasson a vezető.

Akár váratlanul dinamikus vezethetőségét, akár fokozott hatékonyságát, vagy dinamikus külső és belső kialakítását nézzük, az új generáció tovább folytatja a 25 éve megkezdett innovációs utat. A Prius történet új fejezete új mércét állít fel a technológia, a hatékonyság és a könnyed vezethetőség tekintetében. Az ötödik generációs Plug-in Prius 2023 tavaszán mutatkozik be az európai piacon.