Megszerezte hatodik ralivilágbajnoki címét a Toyota – Toyota Kovács

Október 23-án, a 2022-es WRC szezon utolsó előtti versenyén eldőlt a konstruktőri bajnoki cím sorsa. Miután Kalle Rovanperä és Jonne Halttunen már október másodikán bebiztosították a Toyotának az egyéni világbajnoki címet, Sébastien Ogier és Benjamin Veillas spanyolországi győzelmével a konstruktőri bajnoki cím is a japán márkához került.

2021 után idén is triplázott a Toyota Gazoo Racing World Rally Team: a konstruktőri, az egyéni és a navigátori bajnoki címet is sikerült elhódítaniuk. Ráadásul, ahogy tavaly, idén is a bajnokság utolsó előtti futamán biztosította be elsőségét a csapat. A Toyota ezzel a történelem során hatodszor, 2017-es visszatérése óta pedig harmadszor lett világbajnok. A hármas győzelem jelentőségét emeli, hogy idén először hibrid versenyautókkal zajlottak a WRC küzdelmei.

A három darab GR Yaris Rally1 Hybrid versenyautóval rajthoz álló Toyota hőse Spanyolországban Sébastien Ogier volt, aki idén a hosszú távú világbajnokságban (WEC) vállalt szerepe miatt a rali világbajnokság első tizenkét futamából csak ötön állt rajthoz. Hosszú és sikeres pályafutásának ötvenötödik futamgyőzelme azonban elengedhetetlen volt ahhoz, hogy Kalle Rovanperä harmadik helyével együtt bebiztosítsa a Toyota megingathatatlan konstruktőri bajnoki címéhez szükséges pontszámokat.

Nem sokon múlt egyébként, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is kettős győzelemmel mehessen ünnepelni a Toyota: a rendkívül szoros és izgalmas küzdelmet hozó hétvégén Rovanperä vasárnap reggelig esélyes volt a második helyre, ám egy defekt miatt minden reménye elúszott. A csapat harmadik párosa, Elfyn Evans és Scott Martin szintén pontszerző helyen, hatodikként zárta a Spanyol-ralit.

Fotók: Toyota Gazoo Racing