Jelenlegi hely

Toyota: könnyedén teljesíthetők a szigorú új emissziós korlátozások

Az európai autógyártók szövetsége szerint túlzóak és irreálisak a legújabb CO2-kibocsátási határértékek. Ugyanakkor a példásan szigorú normák nem minden autóipari szereplő számára jelentenek teljesíthetetlen kihívást.

Az Európai Parlament és az uniós tagországok december 17-én elfogadták a személy- és könnyű haszonjárművekre vonatkozó, 2025-től, illetve 2030-tól érvényes CO2-kibocsátási korlátozásokat. Ennek értelmében a 2021-re előírt, 95 g/km határértékhez képest2025-re 15 százalékkal, 2030-ra pedig37,5 százalékkal(könnyű haszonjárművek esetén 15, illetve 31 százalékkal) kell csökkennieaz uniós piacokon újonnan piacra kerülő járművek átlagos CO2-kibocsátásának. Mindez 81, illetve 59 gramm széndioxid kibocsátását jelenti kilométerenként. A közelmúltig érvényes NEDC üzemanyag-fogyasztási norma szerint ez 3,5, illetve 2,5 l/100 km üzemanyag-fogyasztásnak felel meg. (A valós értékekhez közelebb álló, jelenleg hatályos WLTP norma szerint hozzávetőlegesen 4, illetve 2,9 l/100 km fogyasztásról beszélhetünk; a tényleges használat során ez nagyságrendileg 4,9, illetve 3,6 literes átlagot jelent1. A folytonosság és az összehasonlíthatóság érdekében érdemes továbbra is az NEDC adatokkal számolni.)
„Nincs kétség afelől, hogy ilyen alacsony fogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékeket csupán az alternatív hajtásmódok (mindenekelőtt a részben vagy teljesen elektromos hajtásláncok) nagyságrendekkel szélesebb körű bevezetésével lehet megvalósítani, „mint ami jelenleg lehetségesnek bizonyul”– fejezte ki aggályát az ACEA főtitkára, Erik Jonnaert. Ugyanakkor a csekély vagy zéró emissziójú modellek és technológiák kellő arányú alkalmazása csak azoknak az autógyártóknak okoz fejfájást, amelyek nem ismerték fel kellő időben, hogy kizárólag az öntöltő hibrid, hálózatról tölthető hibrid, illetve akkumulátoros vagy üzemanyagcellás elektromos járműveken keresztül vezet az út a jövőbe.
Egyre több autógyártó kötelezi el magát teljesen a csekély vagy nulla károsanyag-kibocsátású hajtástechnológiák mellett. A legismertebb közülük a Tesla, a világ első számú villanyautó-gyártója, de említhetjük a Smartot is, amely 2018 óta csak villanyautókat forgalmaz Észak-Amerikában, 2020-tól várhatóan Európában is átáll a tisztán elektromos járművekre.
Példa értékű elköteleződésekről beszélünk, azonban ezeknek a márkáknak a piaci súlya és pozíciója nem alkalmas arra, hogy érdemi változásokat érhessenek el Európában. A Tesla 28 ezer, a Smart százezer autót adott el az Óvilágban 2017-ben2; ketten együtt a teljes piaci forgalom3 alig 0,8 százalékát tették ki. Presztízsük miatt alkalmasak a fogyasztói szemléletváltás felgyorsítására, de a csekély darabszámok és termékeik magas árfekvése (valamint az akkumulátoros járművek változatlanul korlátozott használati értéke) miatt sem a csekély emissziójú járművek penetrációjának érdemi növeléséhez, sem a technológia méretgazdaságosságból adódó költségcsökkentéséhez nem tudnak érdemben hozzájárulni.
Ez utóbbiakra jobb esélye van egy olyan cégcsoportnak, mint a Toyota, amelynek márkái a tömeg- és a prémiumpiacot egyaránt lefedik, és amelynek összeladásaiból (2017-ben 925 ezer autó Európában4) minden más hagyományos autógyártónál nagyobb arányban részesednek az alternatív hajtású modellek. 2018 első félévében az európai eladások 46 százalékát tették ki a piac összes jelentős szegmensét (városi kisautók, buszlimuzinok, valamint kompakt, közép- és felső kategóriás családi autók, illetve szabadidőjárművek) lefedő öntöltő hibridek. Ennek köszönhetően a tavalyi évetEurópa legkedvezőbb CO2-kibocsátású tömegpiaci gépjárműgyártójakéntzárhatta a Toyota.A márka 101 g/km emissziós flottaátlaga 2,7 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábban mért értéknél; ha ezt a fejlődési ütemet tartani tudja, már 2020-ra elérheti az egy évvel később hatályba lépő határértéket.
Ez azonban csak a kezdet: 2025-re a Toyota minden modellje elérhető lesz részben vagy teljesen elektromos hajtással, 2030-ra pedig évente 5,5 millió részben vagy teljesen elektromos gépkocsit kíván értékesíteni világszerte, beleértve egymillió akkumulátoros és üzemanyagcellás villanyautót is. A Toyota-csoport globális eladásaiból jelenleg tíz százalékkal részesedik Európa; ezt alapul véve 2030-ra százezer darab tisztán elektromos Toyota gépkocsi, illetve további 450 ezer darab öntöltő vagy plug-in hibrid Toyota modell kerülhet az európai piacra évente.

Fotó: Toyota

További fotók

Toyota: könnyedén teljesíthetők a szigorú új emissziós korlátozások
Fotó: Toyota
Fotó: Lexus
Fotó: Lexus
Fotó: Toyota
Fotó: Toyota