Jelenlegi hely

Óriási előnnyel áll az élen hazánkban a Toyota

Január és május között 5389 új Toyota talált gazdára a kivonásokkal tisztított magyarországi újautó piacon, ezzel a környezetbarát öntöltő hibrid elektromos modelljeiről ismert japán autómárka 12,1%-os piaci részesedéssel áll az első helyen a legnépszerűbb autómárkák rangsorában hazánkban. A Toyota előnye a második helyen álló márkával szemben 1382 autó, ami a több, mint egyhavi értékesítésének felel meg.

Nem túlzás kijelenteni, a Toyota valósággal szárnyal Magyarországon: míg a kivonásokkal tisztított magyarországi újautó piac 22,2%-al visszaesett az év első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest, addig piac zöldülésének éllovasaként számon tartott autómárka 17,8%-al növelte eladásait ugyanezen időszakban. Ezzel a Toyota alig öt hónap alatt több, mint egy hónapos előnyre tett szert az értékesítések tekintetében legközelebbi versenytársával szemben. Hasonló lendületben van a Toyota prémium márkája, a Magyarországon 98%-ban környezetbarát öntöltő hibrid elektromos autókat értékesítő Lexus is, amely 9%-os növekedést elérve 329 új autót értékesített január és május között. Ugyan számítani lehetett rá, hogy az idei évtől szigorodó európai emissziós határértékeknek az együtt gyakorlatilag valamennyi személyautó szegmenst lefedő, 22 modellből álló hibrid portfoliót kínáló Toyota és a Lexus lehet a nagy nyertese, az azonban, hogy a két márka még a koronavírus miatt visszaeső piacon is növelni tudta értékesítéseit, valószínűleg még a piaci elemzőket is meglepte.

Bevált az online értékesítés is, de ismét növekedhet a szalonlátogatók száma

A Toyota és a Lexus az elsők között indította el Magyarországon az online, érintésmentes autóvásárlás lehetőségét, amely komoly érdeklődést váltott ki az ügyfelek részéről a koronavírus vészhelyzet hónapjaiban, az ügyfélforgalom ugyanakkor a jelek szerint a vészhelyzet végével ismét növekedni fog. Komoly keresletélénkülés tapasztalható a két márkánál a magánvásárlók mellett a flottaügyfelek részéről is, ahol a személyautók tekintetében a korábbi dízel preferenciát – nem kis mértékben a Toyota és Lexus modellekkel szerzett kedvező tapasztalatoknak köszönhetően -  egyértelműen leváltotta a környezetbarát hibrid elektromos hajtás előtérbe helyezése. Az év első öt hónapjában a hazánkban gazdára Toyoták 50,2%-át, és a Lexusok 69,5%-át vásárolták vállalati ügyfelek, jól mutatva a Lexus kiemelkedő népszerűségét a környezettudatos vállalati felsővezetők körében.

Az év második fele az érkező új modellek révén még nagyobb sikereket hozhat

Miközben a koronavírus vészhelyzet első hónapjaiban mérséklődő kereslet magához térni látszik, az ezekben a hónapokban is erősen teljesítő Toyota számára az év hátralévő fele további sikereket hozhat: megérkezett a nagycsaládos autóvásárlási program egyik nagy favoritjának tartott Toyota Proace City Verso és áruszállító testvérmodellje, a Toyota Proace City, már rendelhető a kereskedésekbe szeptemberben megérkező vadonatúj Toyota Yaris (amely mellett a kínálatban Yaris Classic néven egyelőre továbbra is ott marad a jelenlegi generáció) és nagyteljesítményű sportautó testvérmodellje, a GR Yaris, ősszel érkezik a vadonatúj Toyota RAV4 Plug-in Hybrid, ha pedig ez még nem volna elég, a napokban erősítette meg a hírt az autógyártó, hogy a sláger pickup Toyota Hilux is új generációval érkezik még idén ősszel. Minden feltétel adott tehát ahhoz, hogy történetében először a Toyota piacvezetőként zárhassa az idei évet.

Óriási előnnyel áll az élen hazánkban a Toyota