Jelenlegi hely

Elkészült az első Toyota hidrogén üzemanyagcellás technológiáját használó CaetanoBus

Elkészült a portugál buszgyártó CaetanoBus hidrogén üzemanyagcellás városi autóbuszának prototípusa, melyet 2020-tól gyártanak majd sorozatban Portugáliában. Az új prototípusba hasonlóan a Japánban már hadrendbe állt Toyota abszolút zöld, melléktermékként tiszta vizet kibocsátó Toyota Sora hidrogén üzemanyagcellás buszhoz ugyanazt az üzemanyagcella-egységet építették be, mint a Toyota Miraiba. Ennek köszönhetően a kevesebb mint 9 perc* alatt feltölthető új hidrogén üzemanyagcellás CaetanoBus hatótávja 400 km** lesz.

A Toyota leszállította és beépítette első üzemanyagcella-egységét a CaetanoBus SA új városi buszába. A H2.City Gold elnevezésű autóbusz világpremierje a Brüsszelben ma nyíló Busworld*** 2019 kiállításon lesz. Ez az első konkrét lépése annak a 2018 szeptemberében bejelentett együttműködésnek, melynek keretében a Toyota valamint a vezető portugál autóbusz-fejlesztő és gyártó vállalat, a CaetanoBus SA, hidrogén üzemanyagcellás buszokat fog gyártani.
„A CaetanoBus ideális partner hajtásláncunk európai forgalmazásának megkezdésére, hiszen régóta üzleti kapcsolatban van a Toyotával, ismeri a piac igényeit és tisztában van saját műszaki lehetőségeivel is.” – fogalmaz a Toyota európai elnöke és ügyvezetője, Dr Johan van Zyl. „Kíváncsi vagyok a kezdeményezésünkre adott első piaci visszajelzésekre, és bizakodással tekintek előre hidrogén üzemanyagcellás technológiánk beszállítói üzletágának növekedésével kapcsolatban.”
A Toyota és a CaetanoBus fejlesztő csapatai 2018 óta dolgoznak az új hidrogén üzemanyagcellás busz fejlesztésén. A mérnökök megfeszített munkájának és kiváló műszaki képességeinek köszönhetően bebizonyosodott, hogy a Toyota üzemanyagcellás technológiája nem csak a Mirai személyautóban használható, így ez a busz újabb lépést jelent a hidrogénalapú társadalom irányába. Az egység a busz tetején helyezkedik el, és öt, egymással összekötött, 37,5 kg összkapacitású hidrogéntartályt foglal magában – így a busz hatótávolsága akár 400 km is lehet. 350 bar nyomásúra sűrített, nagy nyomású hidrogénnel akár 9 perc alatt is feltankolható a jármű, ami kizárólag vízgőzt bocsát ki. Ezzel a megoldással a városi buszok üzemeltetői egy zéró károsanyag-kibocsátású technológiát használhatnak úgy, hogy nem kell kompromisszumot kötniük a hosszú töltési idő vagy a magas önsúly miatt. 2020 közepére tervezett kereskedelmi forgalomba kerülése előtt a kísérleti busz több európai városban is próbaüzembe kezd az elkövetkezendő hónapokban.
„A Toyotával fennálló kapcsolatunk hosszú múltra tekint vissza. Ennek kibővítése az új városi buszunkban használt üzemanyagcellával lehetőséget ad mindkettőnk számára, hogy demonstráljuk ezt a világklasszis technológiát, és a mögötte rejlő mérnöki teljesítményt. Ez a projekt lehetőséget nyújt a városok számára, hogy újragondolják jövőbeni közlekedésüket, és javítsák lakóik életkörülményeit.” – avat be José Ramos, a Salvador Caetano Indústria elnöke.
A Toyota a 2050 Környezetvédelmi Kihívásban fogalmazta meg a szénmentes társadalom vízióját. Ennek megfelelően a Toyota nemcsak személyautókban szorgalmazza a hidrogén üzemanyagcellás technológia használatát, hanem teherautókban, kishaszonjárművekben, villástargoncákban és autóbuszokban is.

--------------

* A SAE J2601-2 és a SAE J2799 (IR) szerint
** A mérési ciklustól, valamint a légkondicionálási és fűtési előírásoktól függően
***A Busworld a világ legrégebbi, és leghíresebb autóbusz-kiállítása. Idén huszonötödik alkalommal rendezik meg, bár most egy új területen, a Brüsszeli Expón. Az új CaetanoBus H2.Citygold a CaetanoBus kiállítóterületén, a 903A standon látható

Fotó: CaetanoBus

További fotók

Fotó: CaetanoBus